"Світанок" доводить точність | Agrilab
“Світанок” доводить точність

ФГ «Світанок», що розташоване у Великописарівському районі Сумщини, обробляє 3500 га. основна технологія обробітку ґрунту – ноу-тілл. Вирощують такі сільськогосподарські культури: кукурудза, озимі пшениця та ріпак, ячмінь пивоварний, соняшник і соя. Господарство протягом більш ніж десяти років впроваджує на своїх полях елементи точного землеробства, ефективно поєднуючи їх з мінімальними технологіями обробітку грунту.

Ефективність аграрного бізнесу сьогодні вимірюється не гектарами, які перебувають в обробітку, а тим, скільки прибутку з одиниці площі можуть отримати аграрії. Диференціювання внесення добрив за картами-завданнями, робота з точними сигналами – ось елементи сучасних підходів до вирощування сільськогосподарських культур. Саме так працює нині ФГ «Світанок», поля якого розташовані у Великописарівському районі на Південному Сході Сумщини. Ми поспілкувалися з його головними спеціалістами, щоб дізнатися про практичні результати роботи господарства з новими технологічними розробками.

Солідний досвід ноу-тілл

Понад двадцять років тому в господарстві прийняли рішення відмовитися від класичної технології обробітку ґрунту і перейти на ноу-тілл. Технологія прямого посіву насіння в ґрунт стала відповіддю на виклики, з якими стикнулося господарство: короткі строки сівби та догляду за посівами, відтік робочої сили, зменшення кількості опадів. Наприклад, середньорічна кількість опадів у цій агрокліматичній зоні становить 300–400 мм, при цьому основна їх частина припадає на зимовий період, а під час вегетації культур розподіл неоднорідний. Влітку посуха спостерігається протягом багатьох років, волога ще більше випаровується через сильні пориви вітру.

Ноу-тілл давав змогу зберегти вологу у ґрунті. Крім того, з цією технологією можна було вирощувати більшість сільськогосподарських культур, зменшивши кількість технологічних операцій. Однак постала жорстка вимога – кожен виїзд агрегату в поле мав бути максимально вивірений та приносити конкретний результат. Як розповів головний агроном Фг «Світанок» Владислав Кривченко, зважаючи на місцеві особливості, у господарстві почали застосувати посівні комплекси прямого посіву. На сьогодні використовують HorSCH Maestro 24.70 SW та HorSCH AtD 1125. Вони налаштовані таким чином, щоб одночасно з сівбою вносити кілька компонентів добрив.

З осені вноситься основна кількість добрив. Для проведення операції застосовують смуговий метод, що схожий на стріп-тілл. Сошник сівалки HorSCH виконує смугу шириною 3–5 см на глибину 10–15 см. Під кукурудзу вносять чотири види добрив: фосфор у вигляді амофосу, калій: калій хлористий, сірка гранульована та сульфат цинку. Внесення добрив відбувається у два горизонти ґрунту, що дає змогу рівномірно їх розподіляти. До того ж завдяки такому рішенню поживні речовини краще засвоюються рослинами. Навесні сівалки виконують посів у ці смуги, при цьому застосовується лише припосівне добриво.

За картами-завданнями

Щоб краще зрозуміти потреби полів, у ФГ «Світанок» застосовується цілий комплекс рішень. Про них нам розповів головний інженер господарства Роман Кушнєров. На сьогодні тут напрацьовано великий досвід із застоcування точного землеробства, впроваджувати яке у «Світанку» почали більш ніж 12 років тому.

Як зауважив пан Роман, починаючи з 2014 року, спільно з компанією AgriLab було проаналізовано склад усіх ґрунтів. У господарстві тепер мають вичерпну інформацію щодо їх забезпеченості NPK та мікроелементами і можуть визначити, чого бракує ґрунтам на кожному полі і в якій кількості. Уся інформація занесена у бази даних та використовується під час наступних польових робіт.

Головним постачальником самохідної техніки та сервісів точного землеробства для господарства стала компанія John Deere. Ідеться про трактори та зернозбиральні комбайни, а також про два самохідні обприскувачі John Deere 4730. «Ми вивчали та впроваджували їхні системи GreenStar, встановили базові станції для використання платних сигналів типу SF 2, – розповідає Роман Кушнєров. – Відповідно, диференційований посів, внесення пестицидів і добрив у нас тепер проводиться з використанням цього обладнання. Маємо ще розкидачі твердих добрив AMAZONE, які інтегрували в загальну систему точного землеробства господарства. Тобто внесення кожного елемента робочого розчину відбувається з використанням наявних картограм забезпеченості поживними елементами, карт урожайності тощо».

Цифри кажуть самі за себе

За роки роботи в господарстві переконалися в ефективності смугового внесення добрив (чотири продукти за один прохід). Загалом вдалося досягнути 30-відсоткової економії на використанні добрив. Економічна ефективність рослинницького виробництва у ФГ «Світанок» зросла щонайменше на 30 % за цей період.

Ярослав Микитенко, Журнал “iFarming”, № 4(8), 2019

Попередня новина Всі новини Наступна новина
Замовити дзвінок
Iм'я:
Телефон:
Додати коментар
Коментар:
Дякую за заявку. Наш менеджер зв'яжеться з Вами протягом дня.
Дякуємо! Тепер ви перші дізнаєтеся про інновації.